Slováci a Česi sú si po 20 rokoch bližší, ale jazykovo sa vzďaľujú

01.11.2012 Bratislava

Bratislava 1. novembra (TASR)- Slováci a Česi sú si 20 rokov po rozpade spoločného štátu bližší vďaka európskej integrácii. Povedal pre TASR Milan Zemko z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

„Colnice na našich hraniciach vďaka nej zanikli. Vďaka voľnému pohybu osôb sa vzájomné zväzky znovu posilňujú“, zdôraznil Zemko.

Podľa českého politológa Ivana Gabala politicky nie je veľa tém, kde by sa Česko a Slovensko nezhodli pri spolupráci. Príkladom je spoločné rokovanie vlád oboch krajín v Uherskom Hradišti a v Trenčíne v pondelok 29. októbra. „Slovensko je však v rámci európskej integrácie do istej miery ďalej ako Česká republika, pretože už je členom eurozóny. Naopak Česko momentálne diverguje od Európskej únie“, konštatoval Gabal.

Čoraz väčšou deliacou čiarou medzi oboma národmi sa stáva jazyk. Viac však z českej, ako zo slovenskej strany. „Jazykovo sa vzďaľujeme, vidieť to na českých deťoch, ktoré majú málo možností prísť do kontaktu so slovenčinou. Toto však do budúcnosti nie je vážny problém, to sa dá zmeniť“, tvrdí Zemko.

Podobnú skúsenosť má aj sociológ Gabal, ktorý považuje jazykové rozdiely za nepredstaviteľné pri starších generáciách, vyrastajúcich ešte v období spoločného štátu. „Medziľudská blízkosť oboch národov však existuje. Najmä, keď vidím, koľko Slovákov študuje alebo pracuje v Prahe“, uzavrel Gabal.
 

Vyberte región